سازه غشایی
سازه غشایی که سازه پارچهای نیز نامیده میشود، زیرمجموعه ای از سازههای فضایی هستند. که به دلیل سبکی، شفافیت و انعطاف در خلق فرمهای زیبا و بدیع. گسترش روزافزونی در ساخت بناهایی با عملکردهای مختلف تجاری، اداری. ورزشی و… یا به شکل سایهبان در فضاهای عمومی و شهری داشته اند.
از جمله ویژگیهای مذکور ارتباط مستقیم با خواص مواد سازنده غشاهای این نوع سازهها دارد. ساخت مواد کامپوزیت از الیاف و پلیمرها با طیف وسیعی. از خواص فیزیکی، مکانیکی و سازهای امکانات متعددی را پیش روی طراحان قرار داده است.
این مواد دارای تفاوتهایی در اندازه، وزن و خواصی نظیر مقاومت گسیختگی. مقاومت در برابر ترک خمشی، انتشار آتش، گسترش پارگی و همینطور درجه شفافیت، دوام و ضمانتی که کارخانه سازنده میدهد، هستند. پس شناخت این ویژگیها و تفاوتها جهت انتخاب ماده مناسب از طرف طراحان و مهندسین برای سازه غشایی ، امری ضروری مینماید.
تاریخچه ی سازه غشایی
نخستین بنای واقعی معماری با سازه کششی توسط ولادیمر شوخوف طراحی شد. که وی تمامی محاسبات کاربردی تنشها و تغییر شکلهای حاصل از تنشها را توسعه داد. و پس از آن آنتونیوگائودی با معکوس کردن یک ساختار فشاری یک ساختار معلق کششی را به دست آورد. که در کلیسای ساگرافمیلیا از آن استفاده کرد. و پس از آن فرای اتو از این سازه درسقف استادیوم المپیک مونیخ۱۹۷۲ استفاده کرد.
کشور ایران نیز دارای پیشینه بسیار غنی در مورد چادر و سازههای غشایی است. که بقایای آن هنوز در میان عشایر و کوچ نشینان دیده میشود.
مزیت های سازه غشایی
- دوام و طول عمر بالا در شرایط جوی مختلف، برای متریال های مرغوب پارچه تا ۳۵ سال
- در هنگام آتشسوزی، باعث کاهش گسترش آتشسوزی می شود
- می توان آن را متناسب با شرایط جوی هر اقلیم طراحی کرد
- سرعت اجرا بالا
- وزن متوسط
- سازه غشایی دارای سطحی براق و صیقلی مناسب برای انعکاس اشعه های آفتاب و سایهاندازی خوب
طراحی سازه های چادری
طراحی با سازه غشایی با طراحی ساختمان های ساده بسیار متفاوت میباشد. در طراحی این سازهها نمیتوان ابتدا پلان بنا را کشید و سپس آن را اجرا کرد. در این نوع سازهها، درگام اول طرح اولیهای متناسب با عملکرد ارائه می شود، درگام بعدی با ساخت ماکتی شکل کلی آن را پیدا میکنند و سپس به تحلیل سازه می پردازند و در نهایت تمامی جزئیات سازه غشایی را طراحی می کنند. به فرایندی که منجر به طراحی پوشش چادری میشود اصطلاحا form finding گفته میشود. امروزه این کار توسط نرم افزارهای تخصصی طراحی سازه انجام می شود.
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] سبکی از سایبان چتری فضای باز مناسب […]
[…] سبکی از سایبان چتری فضای باز مناسب […]